(1) MADU –Cara minum : 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam
Pantang: Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu
(2) KISMIS – Cara makan :Mengadap kiblat, baca ’bismillah’ dan selawat atas nabi (3 kali) , baca doa penerang hati, makan secara kemam, makan sebiji sebiji sebanyak 21 biji setiap hari
(3) SUSU SEGAR – Cara minum : Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam, baca ’ bismillah’
(4) TELUR – Telur yang baik ialah telur ayam kampung yang masih baru
(5) HALIA – Boleh dimakan mentah atau dibuat halwa.Halwa ialah halia yang dijadikan manisan dengan merebus dan mencampurkannya dengan gula
(6) LIMAU OREN – Berkhasiat untuk mengemaskan urat jantung dan menambahkan kekuatan fikiran
(7) BUAH DELIMA – Untuk penerang hati
(8)DAGING BURUNG MERPATI – untuk meningkatkan kecerdasan
(9) OTAK AYAM – Boleh dibuat sup dicampur dengan halia
(10) DAGING AYAM – Daging ayam betina berkhasiat untuk meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah
(11) DAGING BIRI-BIRI – Menambah darah, dapat meningkatkan kekuatan hafazan
(12) HATI – Terutama hati ayam dan lembu
(13) KEKACANG – Beberapa jenis kekacang seperti gajus,berangan,kacang soya
(14) BUAH BADAM – Untuk meningkatkan kecerdasan
(15) ZA’FARAN:KOMKOMA (CROCOS SATIVUS) – Sejenis bahan berambu , dimakan sedikit sahaja.
(16) KEMEYAM PUTIH – Ditumbuk halus dan dimakan dengan gula
(17) BUNGA KOBIS – Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental
(18) BUNGA CENGKIH – Ditumbuk halus & dimakan sedikit
(19) LABU – Menambah keupayaan fikiran
(20) BUAH KEDEKAI(MAJALAWI) – Menguatkan hafalan & tubuh badan
(21) MINYAK SAPI – Dimakan terus atau dicampur dalam masakan
(22) SAYURAN & BUAHAN SEGAR – Membantu meningkatkan akal & memori
Tiada ulasan:
Catat Ulasan